– Det ser nå ut som Nordic Plastic Recycling har funnet en resept på resirkulering av polyetylenplast som skaper likeverdige kvaliteter som jomfruelig materiale, sier Stein Nordvang, kvalitetsleder på Pioner Boat.

Nordic Plastic Recycling har nå levert flere tonn resirkulert plast som har bestått alle tester internt. Og at kvaliteten er god bekreftes av Stein Nordvang. Pioner Boat har testet plasten på noen av delene til sine slitesterke båter, og er veldig fornøyde med resultatet.

Stein Nordvang, Pioner Boat vedrørende resirkulering av polyetylenplast

Stein Nordvang, kvalitetsleder på Pioner Boat.

– Metoden som NPR benytter seg av gir plasten omtrent like egenskaper som jomfruelig plast. Fremstillingsmetoden er helt avgjørende for bruken av denne plasten, og nå ser det ut til at NPR har knekt koden.

Må ha full kontroll over materialene ved resirkulering av polyetylenplast

Men han presiserer at det fortsatt må testes en del før de bruker resirkulert materiale i alle deler av båtene.

– Vi har nøye mottakskontroll for resirkulert plast for å sikre at de mekaniske egenskapene er gode nok. I båtene våre må vi ha full kontroll på kvaliteten av alle materialer. Og det kreves mange års testing før vi kan erstatte all plast med resirkulert materiale. Resultater viser at vi allerede nå kan bruke 100% resirkulert i elementene som ikke er kritiske som for eksempel lokk og sete.

Krever resirkulert

Daglig leder i NPR, Jan Erik Lia, er også svært fornøyd med kvaliteten på det resirkulerte materialet.

– Kvaliteten er god, nesten som ny. Og det er godt å få gode tilbakemeldinger fra kundene.

Langt fra alle har testet resirkulering av polyetylenplast i produksjonen ennå. Men snart kommer det krav, ikke bare fra kundene, men også fra myndighetene.

– Resirkulert plast kommer til å bli mangelvare, så her er det viktig å være på ballen før myndighetene stiller krav. Allerede nå er det bestemt at innen 2030 skal 70 prosent av all emballasje være resirkulert, og flere krav kommer, forteller Jan Erik Lia.

Vil du lære mer om resirkulering av polyetylenplast?